Kiedy pierwszy raz zobaczyłam twarogowe rogaliki u @mama_na_silowni wiedziałam że muszę je zrobić. 🥐
Jak wiecie, lubię szybkie przepisy, mało bałaganu i dobre składniki. A tutaj mamy tylko mąkę, twaróg, masło i dżem/owoce. To musiało się udać.🥰
I udało się - do tego stopnia, że nawet nie pamiętam ile razy już piekłam te rogaliki. Są fantastyczne, nie żartuję. U mnie zazwyczaj na mące orkiszowej, ale pszenna też się świetnie nadaje. Można wykorzystać dżem kupny, domowy, fit frużeliny albo włożyć kawałki owoców.
Dziękuję Aniu @mama_na_silowni i podaję przepis dalej, bo naprawdę warto!
Składniki:
- 1 kostka twarogu (200g, u mnie półtłusty)
- 1,5 szklanki mąki (u mnie orkiszowa)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół kostki zimnego masła (100g)
- marmolada/dżem/owoce/krem czekoladowy do środka
Nie dodaję cukru do ciasta, nie ma takiej potrzeby
Przygotowanie:
Twaróg przełóż do miski, dodaj masło pokrojone na kawałki i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagnieć szybko ciasto. Powinna powstać zwarta, nie rozpadająca się masa (może mieć grudki od twarogu). Uformuj z niej kulę o wstaw do lodówki na godzinę.
Po tym
czasie podziel ciasto na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj cienko
(postaraj się rozwałkować na kształt koła), podsypując blat mąką.
Ciasto
podziel na trójkąty - 8 albo 16 w zależności, czy chcesz większe czy
mniejsze rogaliki. Na podstawę każdego trójkąta wyłóż łyżeczkę marmolady
(lub owoce). Zwijaj rogaliki, zaczynając od strony z nadzieniem.
Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika
nagrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 20-25 min. Spód ciasteczek
się zarumieni, a wierzch będzie złocisty.
idealne do kawki!
OdpowiedzUsuńpasują idealnie :D
Usuń